Založ si blog

Евгений Евтушенко — Уходят матери

V roku 1960 napísal Jevgenij Aleksandrovič Jevtušenko dojemnú báseň „Matky odchádzajú“.

Táto báseň je akýmsi rekviem venovaným matkám.

Mama… Táto osoba zaujíma zvláštne miesto v srdci každého človeka. A vekom sa láska k nej len zintenzívňuje. Možno preto sú všetky básne o mame také dojemné. Matku nikto nenahradí, no pochopenie toho, aké je to šťastie, keď je matka nablízku, prichádza neskoro. Mami odchádzajú „potichu, po špičkách“: aby ako vždy nikoho nerušili ani odchodom. No my to nevnímame, pretože, matku berieme, ako samozrejmosť a každý z nas má svoj zaneprázdnený život. Smrť vtrhne do zabehnutého života, ktorý sa zdal byť takýto navždy.

Lyrický hrdina básne sa úprimne kajá, cíti bolesť a ľútosť v dôsledku nevyhnutnej budúcej straty milovaného človeka. Básnik stavia kompozíciu na protiklade: „strašná hodina“, ktorá má prísť, je v kontraste s bezstarostným životom lyrického hrdinu. Blížiaca sa smrť vyvoláva v duši smútok a rozprávač nostalgicky spomína, ako ešte nedávno oslavoval výročie svojej matky Vtedy sa mu zdalo, že šťastie bude večné, že sa v jeho živote vždy nájde človek, ktorý mu dokonale rozumie, no roky nikoho nešetria. Opakovanie riadku, keď sa „stále oni vzdialujú“ posilňuje hlavnú myšlienku básne. Lyrický hrdina si uvedomuje nevyhnutnosť a zdá sa, že „prebudzajúc sa zo sna“ prebúdza sa zo sebectva, ktoré zatienilo jeho dôležité myšlienky. No bohužiaľ už je neskoro. Náhle sa objaví „sklenená stena“ (metafora), ktorú už nie je možné odstrániť.

V posledných riadkoch básnik vytvára obraz tichého zástupu matiek, ktoré opúšťajú zem na večnosť. Tí, čo zostali, môžu len spomínať. Hrdina sa ani neodváži plakať („skryté slzy“). Teraz je život zvýraznený z iného uhla. Je jasnejšie, čo je prechodné a čo je neoceniteľné. S každou generáciou sa história opakuje, len málokto dokáže počuť „malé kroky po schodoch rokov“.

Jevgenij Jevtušenko „Matky odchádzajú“
Naše matky opúšťajú nás,
odchádzajú potichu,
na špičkách,
a my pokojne spíme,
jedlom nasýtený,
nevšímame si ten strašný čas.
Matky nás neopustia naraz,
nie –
nám sa to len zdá, že zrazu.
Oni odchádzajú pomaly a zvláštne
s malými krokmi po schodoch rokov.
Odrazu, keď sme sa jeden rok nervózne
spamätali,
hlučne oslavujeme ich narodeniny,
ale táto oneskorená radosť,
ani ich,
ani naše duše nezachráni.
Stále sa oni vzdialujú,
stále sa vzdialujú.
Naťahujeme sa k nim,
prebúdzajúc sa zo sna,
no ruky zrazu narazili o vzduch –
a v ňom vyrástla sklenená stena!
Oneskorili sme sa.
Udrela strašná hodina.
Pozeráme so skrytými slzami,
ako v pokojných strohých zástupoch
naše matky opúšťajú nás…

Hippodamia (trilógia)

03.02.2024

Melodráma Hippodamia je unikátnym dielom českej kultúry, ktorá sa zaraďuje k významným dielam európskeho formátu. Český básnik Jaroslav Vrchlický napísal trilógiu Hippodamia v rokoch 1888 – 1891 a hudbu k melodrámatu zložil Zdenek Fibich (1850-1900). Melodráma je vydaná na nosičoch v niekoľkých verziách. V tej z roku 1996 postavy v diele narozprávali Martin Růžek, [...]

Борис Пастернак „Учись прощать“

30.01.2024

Báseň Borisa Pasternaka „Nauč sa odpúšťať“ bola napísaná v roku 1952, niekoľko rokov pred koncom jeho života. Spisovateľ chcel, aby ľudia počuli jeho slová, pretože schopnosť odpúšťať je jednou z najdôležitejších vlastností človeka. Báseň je výzvou pre každého človeka a je naplnená hlbokým významom. Autor nám veľmi vytrvalo v každej strofe básne [...]

Médea

27.01.2024

Film Médea natočil dánsky režisér Lars von Trier v roku 1988, vychádza z adaptácie gréckej tragédie Medea od Euripida. Trier týmto filmom, vzdáva hold dielu legendy dánskeho filmu – Carla Theodora Dryera, ktorý k filmu napísal scenár, avšak natočenie snímku už nestihol zrealizovať. Vo filme hrajú: Udo Kier, Kirsten Olesenová, Henning Jensen, Solbjorg Hojfeldtová, [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

janenglart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 6723x
Priemerná čítanosť článkov: 1121x

Autor blogu

Kategórie